Stap je voor het eerst op een motor? Logisch dat je daar zenuwachtig voor bent. Het is namelijk iets totaal anders dan dat we normaal gesproken gewend zijn. De kans is groot dat je al meerdere jaren alleen de auto gebruikt als vervoersmiddel. Mocht je regelmatig doen fietsen, dan heb je wel geluk. In het begin van de rijlessen komt het namelijk best wel op hetzelfde uit. Motorkenners zeggen namelijk dat het gevoel van op twee wielen rijden iets heel geks is, door veel te fietsen zul je daar iets beter aan gewend zijn. Het ding wat mensen namelijk vaak hebben is dat ze helemaal gaan verstijven. Hierdoor kunnen ze niet soepel de bochten maken. Als je vaak doet fietsen, dan ben je gewend aan die houding. Je weet dan ook van jezelf dat vallen bijna nooit gebeurd. Dit is ook iets wat veel mensen nerveus maakt. Ja, met een motor zul je harder vallen. Al blijft de angst op beide voertuigen hetzelfde. In deze blog geven we daarom de beste tips, om nervositeit te voorkomen!
Oefenterrein
Het fijne aan motorrijles is dat het op een heel gemakkelijk niveau begint. Je gaat namelijk niet direct de eerste les al de openbare weg op. Het eerste gedeelte van het A1 rijbewijs is namelijk op een afgesloten oefenterrein. Tijdens die lessen is alles erop gericht om ervoor te zorgen dat je een goed gevoel krijgt met de motor. Uiteindelijk zul je namelijk een examen moeten doen dat gaat om de voertuigbeheersing (AVB). Daarnaast voer je ook nog zeven bijzondere verrichtingen uit, denk hierbij aan achtjes maken, een noodstop maken maar ook bijvoorbeeld slalommen. Ben je geslaagd? Proficiat, dan mag je vanaf nu de openbare weg op samen met de instructeur.
Theorie leren
Yep, het is misschien een dooddoener. Maar op het moment dat je een goede kennis hebt van de theorie dan zul je honderd procent een stuk zelfverzekerder op de motor stappen. En nee, je hoeft niet élk detail van de motor al uit je hoofd te kennen. Wel is het zo prettig om in elk geval te weten wat al die knopjes betekenen op je stuur. Vraag bijvoorbeeld een uittreksel van je rijschool. Als je namelijk ook de locaties kent van de knoppen, dan kun je na enkele weken ze ook al blind in klikken. Hierdoor zul je direct merken een stuk meer rust te hebben, met bijvoorbeeld afslaan in een bocht. Daarnaast zul je ook het theorie examen moeten halen, voordat je aan het tweede onderdeel mag deelnemen. Deze is namelijk het praktisch examen over de verkeersdeelnamen. Goed dus om direct te beginnen met leren!
De snelweg
Vaak bespreekt de motorrijschool vooraf het stappenplan. Hierin komt dan ook het stukje snelweg rijden in voor. Ontzettend spannend natuurlijk. Nu rij je namelijk 100 kilometer per uur, tussen allemaal auto’s. Angst speelt ook hierbij de grootste factor. Er zit namelijk helemaal geen verschil tussen 50 kilometer per uur rijden, of 100 kilometer. Zolang jij de motor goed kunt beheersen, kan er weinig fout gaan. Vindt je het té spannend? Ga dan bijvoorbeeld op een zondag ochtend de snelweg op, samen met je instructeur. Naast dat er al geen vrachtwagens rijden – wat een stuk scheelt tijdens het invoegen, zijn er ook veel minder auto’s op de weg. Zo kun je rustig leren om te rijden op de snelweg.