Rijbewijskeuringen zijn nodig om de veiligheid op de weg te garanderen. Niet iedereen is op elk moment geschikt om te rijden. Bepaalde situaties kunnen het nodig maken dat je een keuring moet ondergaan voordat je (opnieuw) de weg op mag. Bijvoorbeeld als je gezondheid verandert of als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Maar wanneer is zo’n keuring precies verplicht? Veel mensen weten dit niet en dat kan verwarrend zijn. Het is belangrijk om de regels rondom rijbewijskeuringen goed te begrijpen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je je rijbewijs wilt vernieuwen of behouden.
Een rijbewijskeuring is een medisch onderzoek waarmee beoordeeld wordt of je nog veilig kunt rijden. Deze keuringen worden uitgevoerd door artsen of specialisten en zijn vaak vereist bij medische problemen. Denk bijvoorbeeld aan chronische ziekten zoals epilepsie of diabetes. Ook psychische aandoeningen kunnen invloed hebben op je rijvaardigheid. In dat geval zijn specifieke psychiatrische rijbewijskeuringen verplicht. Deze keuringen richten zich op de mentale gezondheid en de invloed hiervan op je rijgedrag. Heb je geen medische problemen? Dan is de kans groot dat je alleen op hogere leeftijd een keuring nodig hebt.
Wanneer heb je een medische keuring nodig?
Een medische keuring voor je rijbewijs is verplicht wanneer je een aandoening hebt die je rijvaardigheid kan beïnvloeden. Denk hierbij aan zichtproblemen, hartklachten of bewegingsbeperkingen. Ook bij psychische klachten kan een keuring noodzakelijk zijn. In zulke gevallen kan de arts je doorverwijzen voor gespecialiseerde psychiatrische rijbewijskeuringen. Dit soort keuringen onderzoekt of je geestelijke gezondheid invloed heeft op je rijgedrag en of je veilig de weg op kunt. Daarnaast moet je je bij bepaalde medicatiegebruikers ook laten keuren. Medicijnen met sterke bijwerkingen, zoals een verminderde concentratie of slaperigheid, zijn van invloed op je rijvaardigheid. Weet je niet zeker of je een keuring nodig hebt? Bespreek dit dan met je huisarts of specialist.
Wanneer leeftijd een rol speelt
Leeftijd is een belangrijke factor bij rijbewijskeuringen. Vanaf 75 jaar moet je je elke vijf jaar laten keuren om te bepalen of je nog geschikt bent om te rijden. De reden hiervoor is dat oudere bestuurders sneller last krijgen van gezondheidsproblemen die de rijvaardigheid kunnen beperken. Het gaat bijvoorbeeld om verminderd zicht, gehoorverlies of verminderde reactiesnelheid. Dit betekent echter niet dat je automatisch minder goed kunt rijden, maar wel dat extra controle belangrijk is. Zo blijven zowel jij als andere weggebruikers veilig. Blijf er alert op dat je op tijd een afspraak maakt voor deze keuring, zodat je rijbewijs niet verloopt. Door vroeg te beginnen, voorkom je onnodige vertraging bij het verlengen van je rijbewijs.
Wat gebeurt er tijdens een rijbewijskeuring?
Tijdens een rijbewijskeuring worden verschillende aspecten van je gezondheid onderzocht. De arts zal beginnen met het doornemen van je medische geschiedenis. Vervolgens wordt je zicht getest. Je moet bijvoorbeeld op een bepaalde afstand letters kunnen lezen. Ook je gehoor wordt getest om te zien of je voldoende kunt horen om veilig aan het verkeer deel te nemen. Verder kijkt de arts of je lichamelijke conditie goed genoeg is om bijvoorbeeld de pedalen te bedienen. Afhankelijk van je gezondheidssituatie kan de arts je verwijzen naar andere specialisten. Soms wordt ook een psychologische evaluatie uitgevoerd. Dit gebeurt alleen als er vermoedens zijn van cognitieve problemen. Uiteindelijk ontvang je een rapport dat je moet overhandigen bij de aanvraag of verlenging van je rijbewijs.
Houd je rijbewijs up-to-date
Wanneer je je rijbewijs hebt, is het belangrijk dat je ook de juiste uitrusting draagt. Dit geldt niet alleen voor motorrijden, maar ook wanneer je op een scooter wilt rondrijden. Om je eigen veiligheid te waarborgen raden wij je daarom ook altijd aan om de uitrusting aan te doen. Wil je hier meer over weten? Lees dan zeker onze blog over de juiste uitrusting voor veilig scooterrijden!
Een keuring voor je rijbewijs is er niet om je rijbewijs af te nemen, maar om jouw veiligheid te waarborgen. Zorg ervoor dat je op tijd een keuring aanvraagt als je deze nodig hebt. Of het nu om een gezondheidsprobleem gaat of om de leeftijdsgrens van 75 jaar: zo voorkom je dat je zonder geldig rijbewijs komt te zitten. Het kan een goed idee zijn om je huisarts te raadplegen wanneer je twijfelt. Dit bespaart je onnodige stress en geeft duidelijkheid over jouw situatie.
Vond je deze blog interessant? Lees dan ook onze blog over hoe je moet slagen voor een autotheorie-examen!