Motorrijden geeft een gevoel van vrijheid, maar het weer kan af en toe een uitdaging vormen. Zon, regen, kou of harde wind, elke weersomstandigheid vraagt om een andere aanpak. Een goede voorbereiding en de juiste rijtechniek zorgen ervoor dat je veilig en comfortabel op de weg blijft, ongeacht het weer. In deze blog bespreken we de belangrijkste aandachtspunten voor motorrijden in verschillende weersomstandigheden.
Rijden bij warm en zonnig weer
Op een mooie zomerdag is motorrijden misschien wel het fijnst, maar hoge temperaturen kunnen ook risico’s met zich meebrengen. Oververhitting en uitdroging liggen op de loer, vooral bij de wat langere ritten. Draag dan ook ademende motorkleding en zorg voor voldoende ventilatie in je helm. Drink regelmatig wat water en neem voldoende pauzes zodat je alert blijft. De zon kan het asfalt flink doen opwarmen, waardoor het zachter wordt. Let extra op bij geasfalteerde wegen, waar het wegdek glad kan worden door het teer dat omhoogkomt. Een goede zonnebril of een helm met een zonnevizier helpt om verblinding door fel zonlicht te voorkomen.
Motorrijden in de regen
Regen is voor veel motorrijders minder geliefd dan rijden met zonnig weer, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen is het goed te doen. Zorg dan ook voor waterdichte motorkleding en handschoenen zodat je warm en droog blijft. Het wegdek kan in de eerste minuten van een regenbui extra glad zijn door olie- en vuilresten die loskomen. Rijd met een soepele gas- en rembediening en probeer plotselinge bewegingen te vermijden. Tijdens motorrijlessen in Oss leer je hoe je veilig kunt rijden in de regen en hoe je jouw rijstijl hierop aanpast.
Rijden bij kou en vorst
Motorrijders worden in het verkeer regelmatig over het hoofd gezien. In de regen krijg je soms het idee dat je onzichtbaar bent. Bij motorrijden in de regen is het vooral belangrijk dat je bewust bent van het wegdek waar je op aan het rijden bent. Kinderkopjes en klinkers zijn in de regen veel gladder dan asfalt. Ook wegmarkeringen, putdeksels en reparatieplekken kunnen erg verraderlijk zijn. Gelukkig kun je deze hindernissen meestal wel ontwijken. Mocht je onverwachts toch wegglijden is het vooral belangrijk om foute reflexen te onderdrukken. Ook het rijden door plassen water is iets wat je het beste kunt vermijden. Mocht je onverhoopt toch door zo een plas heen rijden, moet je niet vreemd opkijken wanneer je ineens merkt dat je wegglijdt en je toerenteller op hol slaat. Dit noemen ze aquaplanning, gelukkig komt aquaplanning bij motoren minder vaak voor dan bij auto’s.
Motorrijden bij harde wind
Je kunt op ieder moment verrast worden door oplaaiende wind of een windvlaag. Ook als je dagelijks met de motor naar werk gaat, kun je behoorlijk last hebben van de wind. Meestal begin je het echt pas te merken vanaf windkracht 6 à 7. Het is dan verstandig om zelf je rijgedrag aan te passen, zodat het ritje een stuk aangenamer wordt. Je kunt je motor beter onder controle houden als je zo ontspannen mogelijk achter je stuur zit. Als je je spieren aanspant om niet door een windvlaag meegenomen te worden, gebeurt het juist wel. Om te anticiperen op harde wind pas je het liefste je snelheid aan de situatie aan. Je kunt bijvoorbeeld doorschakelen naar een lagere versnelling, zodat je motor goed trekkend blijft en zo heb je minder last van de wind. Je kunt ook alvast je wegligging aanpassen, zodat je op je rijbaan nog speling hebt om de windvlaag op te vangen, en je niet meteen van de weg afschiet.
Goed voorbereid op de weg
Het is dus vooral een kwestie van wennen en leren in te spelen op de wind. Mocht je nog steeds veel last hebben van de wind, dan kun je overwegen om een andere motor aan te schaffen. Bij een naked bike waait de lucht als het ware door de motor heen, terwijl een racemotor bijvoorbeeld veel meer wind vangt door de dichte kuip.